Sposób przygotowania:
Mimry z mamrami
Ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą, następnie pociąć na plasterki o grubości ca. 4 – 5 mm. Włożyć kartofle do garnka zalać wodą, posolić i ugotować. Ziemniaki nie muszą się dogotować do końca, wystarczy gdy będą tak na pół miękkie. W tym czasie należy pociąć cebulę na połowę i następnie na takie „pół-krążki”, to samo zrobić z porem, a paprykę pociąć na kawałki, takie jak u chińczyka, ca. 0,5*3 cm. Aby nieco złagodzić pikantny smak pora i cebuli, można je lekko zeszklić (osobiście preferuję wersję pikantną). W ramach totalnego znudzenia w trakcie gotowania kartofli należy także zarumienić na luźno to mielone. W trakcie podpiekania mięska należy dodać trochę wymienionych przypraw. Piekarnik rozgrzać do ca. 180 – 200ºC
Ugotowanymi (podgotowanymi) kartoflami wyłożyć dno w żaroodpornym naczyniu, nasypać trochę zarumienionego mięsa, pociętej (ew. zeszklonej) cebuli, pory oraz papryki. Posypać pieprzem i gałką muszkatową jak i warstwą potartego sera. Powtarzać te warstwy aż naczynie będzie pełne, wtedy zakończyć to grubszą warstwą sera + pociętą na plasterki Mozzarellę. Całość zalać równomiernie śmietaną.
Po włożeniu do piekarnika pozostało około 20 – 25 min głodu. Nie piec dłużej bo spali się ser!
Smacznego :))
Ugotowanymi (podgotowanymi) kartoflami wyłożyć dno w żaroodpornym naczyniu, nasypać trochę zarumienionego mięsa, pociętej (ew. zeszklonej) cebuli, pory oraz papryki. Posypać pieprzem i gałką muszkatową jak i warstwą potartego sera. Powtarzać te warstwy aż naczynie będzie pełne, wtedy zakończyć to grubszą warstwą sera + pociętą na plasterki Mozzarellę. Całość zalać równomiernie śmietaną.
Po włożeniu do piekarnika pozostało około 20 – 25 min głodu. Nie piec dłużej bo spali się ser!
Smacznego :))
eli_555
Sarenka
góralka
elzbieta8960
luna
christ300
Mimry z mamrami całe życie o tym słyszałam tylko
super
dusia30