Sposób przygotowania:
Minestrone by Monika
Fasolę zalać wodą w takiej ilości aby poziom sięgał jakieś 5 cm nad fasolę i zostawić na noc. Kolejnego dnia przełożyć fasolę do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, dodać przekrojonego na pół pomidora i liść laurowy. Gotować do miękkości fasoli, następnie wyjąć pomidora i liść. W między czasie gdy fasola się gotuje pokroić w małą kostkę warzywa. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, marchewkę i seler. Zeszklić. Dodać cukinię i smażyć do miękkości. Na około 2 minuty przed końcem smażenia dodać straty czosnek. Do ugotowanej fasoli wlać rosół i zagotować. Następnie dodać usmażone warzywa i także zagotować. Umyta i suchą kapustę pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy. Gotować jakieś 5 minut i dodać pomidory z puszki ( ja użyłam krojonych). Zagotować, doprawić do smaku i gotowe. Smacznego!