Sposób przygotowania:
Minestrone - zupa jarzynowa po włosku
-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę. -W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę. -Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por, posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody. -Dodać marchewkę, seler i ziemniaki. -Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.
-Wlaćok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. -Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła. -Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min. -Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania. -Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. -Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.
-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.
-Wlaćok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. -Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła. -Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min. -Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania. -Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. -Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.
-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.
kołczu
2milutka
cris
Warto sie przełamać i poświęcić trochę czasu na pokrojenie jarzynek, bo zupa jest zdrowa,lekka i można ją dowolnie komponować, a jak każda zupa zawsze sie udaje.
mysza75