SUPERPRZEPIS

Minestrone - zupa jarzynowa po włosku

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
 Minestrone - zupa jarzynowa po włosku Więcej zdjęć (4)

Moja ulubiona wersja zupy minestrone z makaronem lub pierożkami tortellini.

Składniki:

Minestrone - zupa jarzynowa po włosku

 

  • 1-2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 2-3 ziemniaki
  • ½ puszki białej fasoli
  • 1-2 świeże pomidory
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki makaronu muszelki/drobny/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Minestrone - zupa jarzynowa po włosku
-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę. -W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę. -Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por, posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody. -Dodać marchewkę, seler i ziemniaki. -Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.



-Wlaćok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. -Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła. -Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min. -Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania. -Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. -Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.



-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.
 Minestrone - zupa jarzynowa po włosku
Umyte obrane warzywa pokroić w kostkę i ugotować.
 Minestrone - zupa jarzynowa po włosku
Zupę można ugotowac z makaronem np muszelki.
 Minestrone - zupa jarzynowa po włosku
Można ja również podać z dodatkiem pierozków tortellini.