bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne babeczki na jeden kęs, idealne połączenie kajmaku i budyniu czekoladowego daje smakowity efekt końcowy.

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową

Składniki:

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową

Ciasto:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 % (w zależności od potrzeby)

Masa kajmakowo-budyniowa

  • 1 puszka masy kajmakowej

 

 

Sposób przygotowania:

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową

Robimy ciasto:

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową
wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia.

Pieczenie babeczek

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową
Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Studzimy babeczki

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową
Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.

Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym żeby ostygły.

Robimy masę kajmakowo-budyniową

Mini babeczki z masą kajmakowo-budyniową
Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Margarynę ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki.