najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Mini Calzone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super pomysł na sobotnio-niedzielne podwieczorki.

Mini Calzone

Składniki:

Mini Calzone

 

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 42 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczk1 soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy

 

  • Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • ok. 100 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • ząbki czosnku (lub sól czosnkowa)
  • krojone pomidory w zalewie ziołowej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mini Calzone
W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż drożdże wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, dolać oliwę i zagnieść miękkie ciasto (w razie potrzeby dolać wody gdy będzie za twarde lub mąki gdy ciasto będzie się kleić).
Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia ciasta (10-15 minut). Ciasto podzielić na kulki i każdą cienko rozwałkować na koło o średnicy 15-20 cm.
Składniki na farsz pokroić i wymieszać razem z solą, pieprzem i czosnkiem.
Połowę każdego ciasta posmarować sosem z pomidorami (zachować około 1,5 cm wolnego brzegu), wyłożyć pokrojone składniki na farsz, posypać startym serem. Brzegi Calzone namoczyć lekko wodą i złożyć w połowie, formując pierożki, dobrze je sklejając.
Calzone przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bazylią.
Mini Calzone piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.