Sposób przygotowania:
Mini crostaty ze szparagami
Podaję proporcje na okrągłą foremkę o średnicy ok.22 cm.
Można upiec jedną większą crostatę lub kilka mniejszych dowolnej wielkości.
Składniki na ciasto: mąkę, masło, jajko, sól i łyżkę wody należy umieścić w melakserze i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli ciasto wymaga należy dodać kolejną łyżkę . Kiedy składniki utworzą zwartą ,ale grudkowatą masę należy je wyjąć , zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić/ ok.30 min/. Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i wykroić kawałki odpowiadające wielkości foremek z uwzględnieniem ich wysokości. Ciasto powinno wypełnić dno foremek i jej brzegi. Foremki wstawić do lodówki. Szparagi obrać i wrzucić na kilka minut do gorącej osolonej wody. Zblanszowane warzywa przelać zimną wodą ,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Czubki należy odłożyć / na wierzch nadzienia/. Serek ricotta umieścić w misce i dokładnie utrzeć. Dodać rozmącone jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę startego sera i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone szparagi i szczypiorek. Przygotowanym nadzieniem wypełnić schłodzone ciasto w foremkach .Na wierzchu każdej crostaty ułożyć odłożone czubki szparagów, posypać resztą sera i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok.20-25 min. w temperaturze 180st.
Można upiec jedną większą crostatę lub kilka mniejszych dowolnej wielkości.
Składniki na ciasto: mąkę, masło, jajko, sól i łyżkę wody należy umieścić w melakserze i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli ciasto wymaga należy dodać kolejną łyżkę . Kiedy składniki utworzą zwartą ,ale grudkowatą masę należy je wyjąć , zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić/ ok.30 min/. Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i wykroić kawałki odpowiadające wielkości foremek z uwzględnieniem ich wysokości. Ciasto powinno wypełnić dno foremek i jej brzegi. Foremki wstawić do lodówki. Szparagi obrać i wrzucić na kilka minut do gorącej osolonej wody. Zblanszowane warzywa przelać zimną wodą ,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Czubki należy odłożyć / na wierzch nadzienia/. Serek ricotta umieścić w misce i dokładnie utrzeć. Dodać rozmącone jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę startego sera i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone szparagi i szczypiorek. Przygotowanym nadzieniem wypełnić schłodzone ciasto w foremkach .Na wierzchu każdej crostaty ułożyć odłożone czubki szparagów, posypać resztą sera i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok.20-25 min. w temperaturze 180st.