iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mini gołąbeczki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybko, inaczej i bardzo ostro.

Mini gołąbeczki z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini gołąbeczki z grilla

 

  • duże liście sałaty
  • pierś z 1 kurczaka
  • kilka listków lubczyku
  • kilka listków selera i pietruszki
  • 2 ząbki czosnku aromatyzowanego w oleju z chilli
  • 2 łyżeczki oleju ze słoiczka z czosnkiem
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Sos śmietanowy:
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mini gołąbeczki z grilla
Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do blendera, dodać zielone listki i czosnek, rozdrobnić (nie musi być papka, a mogą być widoczne kawałki mięsa). Do masy mięsnej dodać sól i aromatyzowany olej który jest bardzo pikantny więc ja już nie dodaję pieprzu, ale jeśli ktoś ma ochotę może to zrobić. Na dużym liściu sałaty kładziemy po łyżce farszu i zwijamy jak gołąbki, układamy na gorącym grillu i trzymamy na nim do 5 minut z jednej strony, w trakcie grillowania możemy dodatkowo posmarować nasze gołąbeczki zalewą z czosnku będą wtedy bardziej pikantne. Sos śmietanowy: Pomidora kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i mieszamy razem ze śmietaną, dodajemy do tego szczypior i wszystko doprawiamy do smaku> Gołąbeczki podajemy z sosem śmietanowym,możemy je podać na talerzu polane sosem lub maczać w sosie to wszystko zależy od nas.
Mini gołąbeczki z grilla
do mięsa dodać zielone liście i czosnek
Mini gołąbeczki z grilla
na liściach sałaty kłaść farsz i zwijać
Mini gołąbeczki z grilla
zwinięte gołabeczki ułożyć na grillu
Mini gołąbeczki z grilla
w trakcie grillowania można polać dodatkowo zalewą z czosnku