SUPERPRZEPIS

Mini klopsiki w otrębach i warzywach.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Mini klopsiki w otrębach i warzywach. Więcej zdjęć (3)

Klopsy można robić z mięsa mieszanego.

Składniki:

Mini klopsiki w otrębach i warzywach.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mini klopsiki w otrębach i warzywach.
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso włożyć do miski dodać odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej wilgotnymi rękami formować małe klopsiki, obtaczać w otrębach i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonej papryki wsypać obraną i pokrojoną cukinię i pomidory, wymieszać i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mini klopsiki w otrębach i warzywach.
Z cukinii, papryki i pomidorów zrobić sos warzywny.
Mini klopsiki w otrębach i warzywach.
Klopsy obtoczyć w pszennych otrębach i usmażyć na smalcu.