iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mini naleśniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki w takiej postaci są równie smaczne jak te tradycyjne. Pyszne i ładne śniadanie.

Mini naleśniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini naleśniczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mini naleśniczki
Ciasto na naleśniki: Do wysokiego naczynia wlać mleko dodać żółtka i cukier, ubić mikserem do spienienia, następnie dosypać sól i przesianą mąkę jeszcze raz wszystko dokładnie ubić i odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło, po tym czasie delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Patelnię najlepiej taką na której możemy smażyć bez tłuszczu dobrze nagrzać i wlewając na nią po 1 łyżce ciasta malutkie naleśniki. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietaną ubić z żelatyną, serek utrzeć z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny i 1 łyżeczką drobniutko startej skórki cytrynowej, połączyć z ubitą śmietaną, masę serową wstawić na kilka minut do lodówki aby nam zgęstniała. Ciepłe naleśniczki przekładać masą serową, po wierzchu można delikatnie posypać cukrem pudrem i skórką z cytryny .
Mini naleśniczki
Na goracą patelnię lać malutkie porcje ciasta i smazyć na złoty kolor