Sposób przygotowania:
Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Ponieważ pierożki gotują się dosłownie moment od wypłynięcia zaczynamy od zrobienia sosu . Trzeba pokroić dymki , pomidora , paprykę . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli ( lub rozkruszyć np. mini kostkę czosnkową ) . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć mieszając , aż cebula się zeszkli a reszta warzyw zmięknie . Dodać koncentrat . Podlać wodą . Dusić aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku czosnkiem , mieloną papryką , mielonym pieprzem , szczyptą cukru . Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Zmielić mięso w maszynce lub Rozdrabniaczu . Doprawić farsz do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem . Mąkę zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać kurkumę i łyżkę oleju . Wymieszać i wyrobić ciasto ( ostrożnie bo początkowo parzy ) . Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( kieliszkiem do jajek na miękko ) . Na każde kółko nakładać po odrobinie farszu i zlepiać pierożek * ( jak zwykłe pierogi ) . Układać na omączonej tacy . Podgrzać sos . Wrzucać na wrzątek w 2 partiach . Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu . Podawać z porcją sosu udekorowane natką pietruszki . * z tej porcji wychodzi ok. 60 sztuk malutkich pierożków co starcza na 4 małe porcje
Kathlyn