Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zawsze lubiłam lepić pierogi .I to nie zależnie od tego z czym ,. na ile osób , w jakiej ilości .

Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem

 

  • 1 szklanka gotowanego mięsa z kurczaka ( bez skóry , kości i chrząstek )
  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • szczypta kurkumy ( opcjonalnie )
  • 1/8 marynowanej papryki
  • 1/4 pomidora
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku ( lub szczypta granulowanego )
  • szczypta papryki mielonej słodkiej
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Ponieważ pierożki gotują się dosłownie moment od wypłynięcia zaczynamy od zrobienia sosu . Trzeba pokroić dymki , pomidora , paprykę . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli ( lub rozkruszyć np. mini kostkę czosnkową ) . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć mieszając , aż cebula się zeszkli a reszta warzyw zmięknie . Dodać koncentrat . Podlać wodą . Dusić aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku czosnkiem , mieloną papryką , mielonym pieprzem , szczyptą cukru . Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Zmielić mięso w maszynce lub Rozdrabniaczu . Doprawić farsz do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem . Mąkę zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać kurkumę i łyżkę oleju . Wymieszać i wyrobić ciasto ( ostrożnie bo początkowo parzy ) . Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( kieliszkiem do jajek na miękko ) . Na każde kółko nakładać po odrobinie farszu i zlepiać pierożek * ( jak zwykłe pierogi ) . Układać na omączonej tacy . Podgrzać sos . Wrzucać na wrzątek w 2 partiach . Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu . Podawać z porcją sosu udekorowane natką pietruszki . * z tej porcji wychodzi ok. 60 sztuk malutkich pierożków co starcza na 4 małe porcje
Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Gotowane mieso z kurczaka zmielić i doprawic do smaku
Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Pokroic cebule , pomidor i papryke i udusić na patelni robiąc sos
Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Mąke zaparzyć wrzątkiem , lekko osolić , dodać kurkumy - zagnieść ciasto
Mini pierożki mięsne z czerwonym sosem
Lepić pierożki , gotować w osolonym wrzątku - wyjmować łyżka cedzakową