Sposób przygotowania:
Mini pizzerki z cukinią i grzybamiCiasto:
Ciecierzycę zmiksować z wodą na gładką pastę.
W misce wymieszać sypkie składniki.
Dodać pulpę z ciecierzycy i rozpocząć wyrabianie ciasta. W razie konieczności dodać 3-4 łyżki wody ( jeśli ciasto będzie zbyt suche),wyrobić ciasto.
Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie:
Grzyby rozmrozić.
Rozdrobniony por i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 2-3 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja miałam zamrożoną startą cukinię, której nie rozmrażałam przed przygotowaniem nadzienia), wrzucić na patelnię i dusić całość do miękkości.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki,nałożyć nadzienie.
Na wierzchu ułożyć po dwa małe kawałki papryki i posypać ziarenkami serka wiejskiego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10 minut. Smacznego!