SUPERPRZEPIS

Mini pizzerki z cukinią i grzybami

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 63
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mini pizzerki z cukinią i grzybami

Ciepłe danie na szaleństwo karnawałowe, na 2-3 kęsy będzie w sam raz. Można przygotować go na kilka godzin przed przyjęciem,potem tylko wstawić do piekarnika i upiec, zapraszam:)

Składniki:

Mini pizzerki z cukinią i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 125 g mąki razowej
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy+20 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Nadzienie:
  • 180 g cukinii ( może być mrożona)
  • 8 m pora
  • 75 g mrożonych grzybów leśnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
  • Sól,pieprz do smaku
  • Duży plaster papryki czerwonej
  • 100 g serka wiejskiego lekkiego

Sposób przygotowania:

Mini pizzerki z cukinią i grzybami

Ciasto:

Mini pizzerki z cukinią i grzybami
mąkę wymieszać ze zmiksowaną ciecierzycą

Ciecierzycę zmiksować z wodą na gładką pastę.

W misce wymieszać sypkie składniki.

Dodać pulpę z ciecierzycy i rozpocząć wyrabianie ciasta. W razie konieczności dodać 3-4 łyżki wody ( jeśli ciasto będzie zbyt suche),wyrobić ciasto.

Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

Mini pizzerki z cukinią i grzybami
grzyby podsmażyć a następnie dodać cukinie

Grzyby rozmrozić.

Rozdrobniony por i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 2-3 minut.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja miałam zamrożoną startą cukinię, której nie rozmrażałam przed przygotowaniem nadzienia), wrzucić na patelnię i dusić całość do miękkości.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie:

Mini pizzerki z cukinią i grzybami
na ciasto nałożyć nadzienie i ser i zapiec

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki,nałożyć nadzienie.

Na wierzchu ułożyć po dwa małe kawałki papryki i posypać ziarenkami serka wiejskiego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10 minut. Smacznego!