zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Mini-placuszki dyniowe imprezowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i zdrowe (na kaszy jaglanej),bezglutenowe. Wielkość idealna dla dziecięcej rączki lub idealne na imprezę - na jeden kęs.

Mini-placuszki dyniowe imprezowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini-placuszki dyniowe imprezowe

 

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2/3 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • 2 łyżki mąki ryżowej (lub skrobi ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczkki sody
  • 1 jajko XXL (można dać zmielone siemie lniane)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ząbej czosnku
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • sól, piperz

 

Sposób przygotowania:

Mini-placuszki dyniowe imprezowe
Aby przygotować puree z dyni - kroimy ją w podłużne części, ze skórą umieszczamy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni na ok 30 minut, aż zmięknie. Obiermy ze skóry i miksujemy - puree z dyni gotowe. Studzimy. Miksujemy kaszę z jajkiem i maślanką na gładką masę. Dodajemy do nirj mąkę, sodę, starty czosnek, olej i przyprawy i dalej miksujemy na gładko. Masa będzie dość gęsta. Odstawiamy na pół godziny aby masa odpoczęła i związała. Smażymy placuszki na posmarowanej tłuszczem (lub bez) patelni, porcja 1 łyżka ciasta/ 1placuszek. Smażymy na złoty kolor po obu stronch. Na przestudzone dajemy kleks gęstego jogurtu i posypujemy sezamem i nitkami chili.
Mini-placuszki dyniowe imprezowe
Miksujemy kaszę z jajkiem i maślanką na gładką masę, dodajemy puree dyniowe
Mini-placuszki dyniowe imprezowe
Smażymy placuszki na średnio rozgrzanej patelni
Mini-placuszki dyniowe imprezowe
Gotowe placuszki układamy w naczyniu żaroodpornym