A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Mini pulpeciki z warzywami w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sobotni obiadek na wszelki wypadek,gdy głodni wracają i po garach szperają ;-)

Mini pulpeciki z warzywami w sosie

Składniki:

Mini pulpeciki z warzywami w sosie

 

  • Pulpety:
  • 1 kg mięsa mielonego(ulubiony rodzaj)
  • 1 jajko
  • 1 Fix Knorr do mięsa mielonego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego czarnego
  • 1 łyżeczka vegety
  • bułka tarta tylko w razie potrzeby zagęszczenia masy
  • Sos:
  • 2 pędy selera naciowego
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 4 pieczarki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • cukier
  • pieprz kolorowy mielony
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka kropel octu rodzynkowego lub inny do złamania smaku
  • ziele angielskie-3 ziarenka
  • listek laurowy-3
  • czarny pieprz-4 ziarenka

 

 

Sposób przygotowania:

Mini pulpeciki z warzywami w sosie
Mięso doprawiamy przyprawami i mieszamy z jajkiem.Fix wysypujemy do szklanki i zalewamy ciepłą wodą,czekamy aż napęcznieje i dodajemy do masy,dokładnie wyrabiamy,jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy troszkę bułki,ale tylko tyle aby można było formować małe pulpety.Warzywa oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę,tak samo grzyby;wszystko wrzucamy do wrzącej wody(ok.1 l.),która powinna zajmować ok.pół garnka.Do podgotowanych warzyw dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy,dodajemy cukier i ocet.Sos powinien mieć lekko pikantny-słodkawy smak.Do niego wrzucamy małe,wielkości orzecha włoskiego pulpety,które formujemy wilgotnymi dłońmi.Gotujemy na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie i nasze pulpeciki ugotowane.Podajemy z ziemniakami,lub ryżem i sałatą.
SMACZNEGO.