zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Mini szarlotki (apple pie)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Malutka wersja szarlotki na kruchym cieście, słynnego apple pie.

Mini szarlotki (apple pie) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini szarlotki (apple pie)

 

  • Potrzebna forma na muffiny lub babeczki.

 

 

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki (apple pie)
Przesiewamy mąkę, łączymy z cukrem, solą i gałką. Dodajemy pokrojone w cząstki masło. Siekamy razem składniki. Na koniec dodajemy jajko i śmietanę i szybko zagniatamy - unikamy ogrzewania ciasta rękoma. Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozpuszczamy w garnku masło z cukrem, po chwili dodajemy pokrojone jabłka i przyprawy. Krótko próżymy ( max. 5 min) tak aby się nie rozpadły tylko lekko zmiękły. Ciasto wałkujemy podsypując mąką na grubość 3mm. Wykrawamy krążki, tak by pasowały do foremki - brzeg musi lekko wychodzić poza foremki (u mnie średnicy 10 cm). Wykładamy ciastem otwory foremki i nakłuwamy widelcem spód. Wypełniamy ciasto nadzieniem - z lekką górką- dodajemy na wierzch kilka malin. Wykrawamy na wierzch każdej babeczki "czapeczki" pod wymiar otworów foremki. Smarujemy brzegi każdej babeczki, nakładamy"czapeczki", dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy wierzch śmietanką i naklejamy ozdobne kształty. Posypujemy cukrem i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min -do zrumienienia.
Mini szarlotki (apple pie)
Wykładamy ciastem otwory foremki i nakłuwamy spód
Mini szarlotki (apple pie)
Wypełniamy nadzieniem (z lekką górką) dodajemy kilka malin
Mini szarlotki (apple pie)
Wykrawamy czapeczki pod wymiar otworów formy
Mini szarlotki (apple pie)
Dociskamy brzegi widelcem, smarujemy wierzch śmietanką i naklejamy listeczki