Sposób przygotowania:
Mini szarlotki (apple pie)
Przesiewamy mąkę, łączymy z cukrem, solą i gałką. Dodajemy pokrojone w cząstki masło. Siekamy razem składniki. Na koniec dodajemy jajko i śmietanę i szybko zagniatamy - unikamy ogrzewania ciasta rękoma. Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obrane jabłka kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozpuszczamy w garnku masło z cukrem, po chwili dodajemy pokrojone jabłka i przyprawy. Krótko próżymy ( max. 5 min) tak aby się nie rozpadły tylko lekko zmiękły. Ciasto wałkujemy podsypując mąką na grubość 3mm. Wykrawamy krążki, tak by pasowały do foremki - brzeg musi lekko wychodzić poza foremki (u mnie średnicy 10 cm). Wykładamy ciastem otwory foremki i nakłuwamy widelcem spód. Wypełniamy ciasto nadzieniem - z lekką górką- dodajemy na wierzch kilka malin. Wykrawamy na wierzch każdej babeczki "czapeczki" pod wymiar otworów foremki. Smarujemy brzegi każdej babeczki, nakładamy"czapeczki", dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy wierzch śmietanką i naklejamy ozdobne kształty. Posypujemy cukrem i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min -do zrumienienia.
zbysiowa
Cukiereczek13
misia5
zufikowo
misia5 napisał(a):
Ela Dz
zufikowo
Ela Dz napisał(a):