Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaronowe mini szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne mini szarlotki na makaronowym cieście z żurawiną i orzechami laskowymi. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

Makaronowe mini szarlotki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe mini szarlotki

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe mini szarlotki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Przygotowujemy ciasto- łączymy mąkę, mleko w proszku, 2 łyżki cukru, śmietanę oraz jajka na jednolitą masę. Zalewamy nią makaron. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem, cukrem waniliowym. Dodajemy żurawinę i przesiekane orzechy laskowe. Całość dobrze mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno każdej kokilki wykładamy dużą łyżkę makaronowego ciasta. Na makaron wykładamy warstwę jabłek. Jabłka przykrywamy wierzchnią warstwą makaronu. Na górze układamy wiórki masła. Całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pamiętajmy, by po ok. 10 minutach przykryć kokilki papierem do pieczenia. Szarlotki możemy serwować zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu na zimno. Smacznego!
Makaronowe mini szarlotki
makaronowa mni szarlotka - po wyjęciu z kokilki, cała porcja
Makaronowe mini szarlotki
Etap 1 makaronowa mni szarlotka - etap przygotowania- wykładanie jałbek
Makaronowe mini szarlotki
Etap 2 makaronowa mni szarlotka - muszelki przed zapieczeniem posypujemy brązowym cukrem
Makaronowe mini szarlotki
Etap 3 makaronowa mni szarlotka - mini szarlotak po zapieczeniu - na gorąco