Sposób przygotowania:
Makaronowe mini szarlotki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Przygotowujemy ciasto- łączymy mąkę, mleko w proszku, 2 łyżki cukru, śmietanę oraz jajka na jednolitą masę. Zalewamy nią makaron. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem, cukrem waniliowym. Dodajemy żurawinę i przesiekane orzechy laskowe. Całość dobrze mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno każdej kokilki wykładamy dużą łyżkę makaronowego ciasta. Na makaron wykładamy warstwę jabłek. Jabłka przykrywamy wierzchnią warstwą makaronu. Na górze układamy wiórki masła. Całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pamiętajmy, by po ok. 10 minutach przykryć kokilki papierem do pieczenia. Szarlotki możemy serwować zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu na zimno. Smacznego!