MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Mini torcik kawowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na urodziny zamiast ciasta chciałam upiec tort. Smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :)

Mini torcik kawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini torcik kawowy

 

 

  • Krem kawowy:
  • 2/3 litra mleka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Opcjonalnie:
  • 1-2 łyżki rumu lub koniaku

Sposób przygotowania:

Mini torcik kawowy
1) Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek dodajemy również ubite (w osobnej misce) żółtka oraz przesiane obie mąki - najlepiej mieszać łyżką bądź ręczną trzepaczką. Przelewamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy boków). Pieczemy w około 180 stopniach przez 30-35 minut.

2) Połowę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch.

3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy.

4) Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy blat przekładamy masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. 
Mini torcik kawowy
Z podanych składników gotujemy budyń kawowy
Mini torcik kawowy
Do utartego z cukrem pudrem masła dodajemy stopniowo budyń
Mini torcik kawowy
Biszkopt kroimy na 3 blaty - ostrym nożem lub żyłką
Mini torcik kawowy
Każdy blat przekładamy kremem kawowym, wierzch też smarujemy