grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Torcik kawowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Lekki torcik kawowy na kazda okazje.

Torcik kawowy

Składniki:

Torcik kawowy

 

  • 4-5 jajek
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 3 duze lyzki maki krupczatki
  • cukier waniliowy
  • 1maslo-moze byc margaryna
  • szklanka zimnej herbaty do nasaczenia
  • 1budyn waniliowy
  • mniej jak pol litra mleka
  • 2lyzki cukru
  • 2lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • zapach waniliowy
  • cos do ozdoby w/g gustu

Sposób przygotowania:

Torcik kawowy
Do miksera wbic jajka ,wsypac cukier puder ,cukier waniliowy i ubijac dosc dlugo,na puch.Potem wsypac make i wymieszac z masa jajeczna ,trzepaczka.Upiec biszkopt,najlepiej dzien wczesniej.Temp.170st.okolo20-30min. Ugotowac budyn waniliowy z dodatkiem cukru w mniejszej ilosci mleka jak na opakowaniu.Ugotowany posypac z wierzchu cukrem-nie zrobi sie skorka.Wystudzic. Kawe zalac dwiema lyzeczkami wrzatku i wystudzic. Maslo albo margaryne utrzec do bialosci,potem dalej miksowac dokladajac po lyzce zimnego budyniu a na koniec kawe i zapach. Biszkopt przekroic na pol,nasaczyc herbata,posmarowac placki kremem,udekorowac.