Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prawie ryba po grecku tyle , że w wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały dzień.

Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie

Składniki:

Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie

 

  • 2 małe filety z mintaja
  • 1 mała cebulka
  • 1 pomidor
  • kawałek pora ( 3 cm białej części)
  • 1 małe marchew
  • seler-kawałek wielkości połowy marchewki
  • 2 łyżki maki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól- do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier-szczypta do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • maggi do smaku
  • 1 ziele angielskie
  • 1/2 liścia laurowego

 

Sposób przygotowania:

Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie
Obrać i umyć warzywa. Pokroić w piórka cebulę i por. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew i seler. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i wsypać cebulę i por. Zeszklić. Dodać marchew i seler- smażyć mieszając kilka minut. Dołożyć pomidor, ziele i listek laurowy. Zalać wodą i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie a sos prawie odparuje ( ok. 20 minut). Dodać koncentrat i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku maggi, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. W czasie kiedy sos się dusi osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi filety z mintaja. Lekko posolić i posypać pieprzem, oprószyć mąką. Na drugiej patelni rozgrzać olej do smażenia ryby i na gorący kłaść filety. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni. Przed podaniem na patelnię z sosem dołożyć rybę i podgrzać na małym gazie pod przykryciem.