Sposób przygotowania:
Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie
Obrać i umyć warzywa. Pokroić w piórka cebulę i por. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew i seler. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i wsypać cebulę i por. Zeszklić. Dodać marchew i seler- smażyć mieszając kilka minut. Dołożyć pomidor, ziele i listek laurowy. Zalać wodą i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie a sos prawie odparuje ( ok. 20 minut). Dodać koncentrat i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku maggi, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. W czasie kiedy sos się dusi osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi filety z mintaja. Lekko posolić i posypać pieprzem, oprószyć mąką. Na drugiej patelni rozgrzać olej do smażenia ryby i na gorący kłaść filety. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni. Przed podaniem na patelnię z sosem dołożyć rybę i podgrzać na małym gazie pod przykryciem.