agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Mintaj w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Galareta która pasuje nie tylko do ryb ale też do mięs

Mintaj w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj w galarecie

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w galarecie
Wodę wlać do garnka. Dodać cukier, Vegete, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wymieszać i zagotować. Gdy zalewa zacznie się gotować dodać ocet. Wymieszać i zostawić jeszcze na moment na ogniu. Następnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, tak aby cała żelatyna się rozpuściła. Zalewę odstawić. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Filety mintaja osuszyć w ręczniku papierowym. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru oleju i układamy w naczyniach żaroodpornych. Usmażoną rybę obsypujemy cebulką. Zalewę można przelać przez sitko aby wyłowić z niej pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. ,,Czystą" zalewę wlewamy na rybę i odstawiamy do stężenia na około 2 godziny.
Mintaj w galarecie
Zelatynę dodajemy do gorącej ale nie wrzącej zalewy
Mintaj w galarecie
Rybkę kroimy i obtaczamy jedynie w mące pszennej
Mintaj w galarecie
Jeśli ktoś nie lubi surowej cebuli można ją zeszklić
Mintaj w galarecie
Do galarety można jeszcze dodać podgotowaną marchewkę

Tagi:

mintaj dania