iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mintaj w warzywnej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryby lubię podawać na zimno z duszonymi warzywami. Postanowiłam więc zastosować bakłażan, który rzadko wykorzystuję w kuchni. Wyszło świetnie.

Mintaj w warzywnej pierzynce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj w warzywnej pierzynce

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w warzywnej pierzynce
Filety rybne kroimy na małe kawałki. Osuszamy i oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut. Seler oraz papryki kroimy w bardzo małą kostkę. Bakłażan kroimy w nieco większą kostkę. Cebule kroimy również w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórę. Siekamy i rozdrabniamy. Filety rybne moczymy w rozkłóconych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoto. Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy cebule. Dusimy 5 minut. Dodajemy seler oraz papryki. Solimy, dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażan oraz pomidory. Dusimy kolejne 20 minut. Dodajemy koncentrat i pieprzymy. Gdyby masa była za gęsta to dodajemy wody. Rybę przekładamy warzywami. Chłodzimy.
Mintaj w warzywnej pierzynce
Seler bez skórki pokrojony w małą kostkę
Mintaj w warzywnej pierzynce
Papryka bez gniazd nasiennych pokrojona w kostkę
Mintaj w warzywnej pierzynce
Ryba w panierce podczas smażenia na złoto
Mintaj w warzywnej pierzynce
warzywa podczas duszenia w rondlu podlewane wodą