Sposób przygotowania:
mintaj w zielonym sosie szpinakowym
Rybę umyc i skropic octem winnym , posypac solą , pieprzem. I tak przygotowaną rybę odstawic na 30 minut. Cebulę obrac, drobno pokroic. Ząbek czosnku obrac i przecisnac przez prasę do czosnku. Rozmrozic szpinak. Na rozgrzaną na patelni oliwę włożyc szpinak i dusic na małym ogniu. Dodac cebulę czosnek i jeszcze chwilkę podddusic wszystko razem. Zdjąc z ognia zmiksowac wszystko razem , i przyprawic solą i pieprzem. 2/3 tej porcji szpinaku odłożyc. Przygotowac sos szpinakowy- do mniejszej porcji szpinaku dodac śmietanę i pozostały 1 ząbek czosnku. Wymieszac i raz jeszcze trochę poddusic. Rybę usmażyc na patelni lub też zrobic na parze. Gorącą rybę ułożyc na pozostawionej 2/ 3 części szpinaku i polac przygotowanym z pozostłej części szpinaku sosem. Udekorowac rybę cytryną , a także bazylią lub rozmarynem. Najlepiej podawac z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!