Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mintaj zapiekany z cebulą i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Filety z mintaja zapiekane z jabłkami podawać z ryżem lub frytkami.

Mintaj zapiekany z cebulą i jabłkami

Składniki:

Mintaj zapiekany z cebulą i jabłkami

 

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • 2 cebule
  • 3 winne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag boczku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mintaj zapiekany z cebulą i jabłkami
Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Na 1 łyżce masła podsmażyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, wymieszać ze skórką z cytryny, rodzynkami i majerankiem. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, posypać solą i pieprzem. Filety z ryby obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem, wyłożyć połowę cebuli i jabłek, ułożyć filety i przykryć pozostałą cebulką i jabłkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. zapiekać w temp 190 stopni około 10 minut.