otylia-sieczka

otylia-sieczka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Miodek wg przepisu siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto o lekko miodowym smaku z nutką jabłek i bitą śmietaną

Miodek wg przepisu siostry Anastazji Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miodek wg przepisu siostry Anastazji

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki (polecam krupczatkę)
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 30 dag płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szkl. cukru pudru

 

 

  • Masa śmietanowa
  • 1/2 l śmietany 30 % do ubijania
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • masa krówkowa
  • orzeszki

 

 

Sposób przygotowania:

Miodek wg przepisu siostry Anastazji
Ciasto: Margarynę przesiekać z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodać miód i jajka. Zagnieść ciasto. Upiec cztery placki. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć chwilkę z masłem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodać galaretkę, wymieszać i smażyć przez chwilkę aż do momentu rozpuszczenia galaretki. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z letnią żelatyną. Przełożenie: Na pierwszy placek nałożyć połowę masy jabłkowej przykryć drugim. Na drugim rozłożyć masę śmietanową przykryć trzecim plackiem. Na trzecim placku rozłożyć pozostałą masę jabłkową i przykryć czwartym plackiem. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać orzeszkami. Bądź dowolnie udekorować np. polewą czekoladową
Miodek wg przepisu siostry Anastazji
Etap 1