Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Miodowa francuska kaczka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintne danie obiadowe prosto z Francji

Miodowa francuska kaczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodowa francuska kaczka

 

  • 2 kacze udka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarebskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cytryny
  • sól
  • pieprz
  • do podania idealnie pasuje sałata rukola

Sposób przygotowania:

Miodowa francuska kaczka
Mięso myjemy i przekładamy do miski. Musztardy mieszamy z miodem, cytryną solą i pieprzem. Marynujemy tym kaczkę. Wkładamy do lodówki na całą noc. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy pozostała w naczyniu marynatą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie przykrywamy folią świecącą stroną w kierunku mięsa. Całość pieczemy przez godzinę. Następnie ściągamy folię, polewamy powstałą w wyniku pieczenia glazurą i pieczemy przez ok 50 minut bez przykrycia. Proponuję podawać z rukolą, frutkami bądź pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Miodowa francuska kaczka
Nóżki kacze myjemy i przekładamy do miski
Miodowa francuska kaczka
Kaczkę marynujemy i przekładamy do naczynia
Miodowa francuska kaczka
Idealnie do dania pasuje sałata rukola z octowym sosem