monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Miodowe blaty z niebieskim puchem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto musimy upiec kilka dni wcześniej ponieważ zaraz po upieczeniu jest twarde .

Miodowe blaty z niebieskim puchem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miodowe blaty z niebieskim puchem

 

  • Ciasto;
  • 50 dag mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka sody
  • Na masę górną;
  • puszka masy kajmakowej
  • kostka masła
  • Na masę środkową;
  • pół litra kremówki
  • 2 niebieskie galaretki

Sposób przygotowania:

Miodowe blaty z niebieskim puchem
Margarynę ucierać z cukrem pudrem cukrem waniliowym ,dodając jajka,oraz miód na koniec dodajemy mąkę i sodę ,ciasto dzielimy na dwie części ,zawijamy w folię i wkładamy do lodówki po ok 30 minutach wyciągamy jedną porcję wałkujemy na kształt blaszki w której będziemy piekli i pieczemy około 12-15 minut drugą część pieczemy w tej samej blaszce. Jak pisałam w opisie ciasto pieczemy kilka dni prędzej. W 2 szklankach gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki i całkowicie studzimy ,śmietanę ubijamy i wlewamy galaretki dalej ubijając ,jak zacznie całość tężeć wylewamy na pierwszy blat i przykrywamy drugim blatem . Po czym miksujemy masło z masą kajmakową i zdobimy górę ciasta.
Miodowe blaty z niebieskim puchem
Oczywiście galaretkę możemy użyć jaką mamy nie musi być niebieska