Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Miodowe ciastka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka, które fajnie wyglądają na choince, a ich miodowy zapach roznosi się w całym domu.

Miodowe ciastka

Składniki:

Miodowe ciastka

 

  • 2 szklanki mąka pszenna,
  • 0,5 szklanki cukier puder,
  • 2 łyżki miód,
  • 1 sztuka jajko,
  • 5 dag margaryna,
  • 1 łyżeczka cynamon,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 75 ml śmietana,
  • 1 sztuka białko jaja,
  • 1 opakowanie cukier cynamonowy

 

Sposób przygotowania:

Miodowe ciastka
Margarynę rozpuszczamy z płynnym miodem w rondelku, dodajemy cynamon. Gdy się rozpuści dodajemy sodę oczyszczoną i śmietanę 30 %. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy zawartość rondelka, wbijamy jajko. Miksujemy całość. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.