Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Miodownik herbaciany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

robione na święta i nie tylko szybkie i smaczne

Miodownik herbaciany

Składniki:

Miodownik herbaciany

 

  • 50 dag maki pszennej
  • 30 dag miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu herbaty
  • 3 utłuczone goździki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do wysmarowania formy:
  • 2 łyżki margaryny
  • do posypania wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Miodownik herbaciany
Do rondla włożyć miód, masło, cukier i wlać herbatę. Podgrzewać aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Następnie ostudzić i wymieszać z jajkiem i goździkami. Dodać mąkę, sól i sodę. Wyrobić gładkie ciasto. Wąską formę do pieczenia wysmarować margaryną. Ciasto włożyć do formy, posypać wiórkami i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.