mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Miodownik z różą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Świąteczne ciasto miodownik polecam :-)

Miodownik z różą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z różą

 

  • ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 gram Palma z Murzynkiem
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka sody

 

  • masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 250 gram Palma z Murzynkiem
  • 1/2 szklanki cukier kryształ

 

  • 1/2 szklanki konfitury z czerwonej porzeczki
  • polewa czekoladowa mleczna gotowa

 

  • dekoracja róża:
  • 1/2 kostki masła
  • 1.2 szklanki cukru pudru

 

  • polewa czekoladowa ciemna:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka Palma z Murzynkiem

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z różą
Ciasto przygotowanie: Margarynę rozpuszczam w małym rondelku, dodaję cukier i miód. Po rozpuszczeniu studzę. Mąkę przesiewam, dodaję cynamon, sodę rozpuszczoną margarynę, żółtka, śmietanę i całość zagniatam ręką. Ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na dwie godziny. Ciasto dzielę na 4 części równe. Kajdą cześć wałkuje na cienkie placki, wielkości foremki tortownica średnica 25 cm. Formę smaruję tłuszczem i piekę osobno każdy blat w temperaturze 180 stopni termoobieg około 8 minut. Krem: Do garnka wlewam mleko, zagotowuję i dodaję kaszkę z cukrem. Mieszam i uważam żeby się nie przypaliła. Kaszkę odstawiam do ostygnięcia. Palmę ucieram, i dodaję stopniowo ostudzoną kaszkę. Zimne blaty przekładam kremem z kaszki. Pierwszy blat smaruje dodatkowo konfiturą z czarnej porzeczki. Róże z cukru pudru: Cukier puder łącze z masłem, i ugniatam ręką na masę plastyczną. Cukier dosypuje w zależności od faktury masy. Rozwałkowuje masę na cienki placek i wycinam kieliszkiem koła. Następnie formuje róże dokładając płatek do płatka. Wycinam listki nożem. Polewę mleczną wkładam do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczam.Polewa czekoladowa ciemna: Do rondelka wlewam mleko, dodaję palmę, wsypuję kakao i na wolnym ogniu podgrzewam. Polewa nie może się zagotować. Cały czas mieszam. Miodownik rozsmarowuję mleczna polewą. Następnie robię dekoracje z polewy ciemnej, esy floresy. Układam na środku róże i dodaję orzeszki włoskie.
Miodownik z różą
Ciasto z mąki miodu margaryny gotowe wyrobione
Miodownik z różą
Blat miodownika upieczony potrzeba 4 blaty
Miodownik z różą
Krem z kaszki manny utarty z tłuszczem i cukrem
Miodownik z różą
Masa z cukru i masła potrzebna do zrobienia rózy