paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Miodownik wg paulisia_elk

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe i nieziemsko pyszne ciacho.

Miodownik wg paulisia_elk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik wg paulisia_elk

 

Sposób przygotowania:

Miodownik wg paulisia_elk
70 g masła, 2 łyżki miodu i 5 łyżek cukru przekladamy do rondla i podgrzewamy ciągle mieszając, gdy wszystko się rozpuści i połączy dodajemy posiekane orzechy włoskie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie z mąki, cukru, masła, jajek, miodu i sody zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwa blaty, które układamy w formach wyłożonych pergaminem. Na jednym rozsmarowujemy masę z orzechami. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, po upieczeniu studzimy całkowicie. W tym czasie przygotowujemy krem. 2 opakowania budyniu przygotowujemy w 3 szklankach mleka. Jeżeli są to budynie bez cukru, nie zapomnijmy dosłodzić. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli ostudzony całkowicie budyń. Tak przygotowaną masą przekładamy blaty, a całe ciasto odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Miodownik wg paulisia_elk
Pamiętajmy aby nie przypalić masy orzechowej
Miodownik wg paulisia_elk
Orzechy rozsmawoujemy na całej powierzchni równomiernie
Miodownik wg paulisia_elk
Bardzo ważne żeby ostudzić dokładnie budyń w innym wypadku masa się zwarzy
Miodownik wg paulisia_elk
Nie dociskamy ciasta za mocno, żeby budyń nie wypłynoł bokami