Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Miodownik z kremem budyniowym i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne miodowe ciasto z pysznym kremem, na podwieczorek, poczęstunek, czy świąteczny stół. Ciasto ładnie się prezentuje. Zapraszam :)

Miodownik z kremem budyniowym i polewą

Składniki:

Miodownik z kremem budyniowym i polewą

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru

Krem niebieski:

  • 1 niebieska galaretka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem budyniowym i polewą
1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.

2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki ciasta lekko je dociskając.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście.

4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Ciasto musi zmięknąć od kremu i polewy, żeby się ładnie kroiło. Po tym czasie kroimy i podajemy. Ciasto dekorujemy posypką, ja dekorowałam pokrojone już kawałki ciasta.

5. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 23 cm.