iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Miodownik z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na nie dostałam od mojej siostry i trochę go udoskonaliłam dodając przyprawę korzenna, wyszło jeszcze smaczniejsze.

Miodownik z dżemem

Składniki:

Miodownik z dżemem

 

  • ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej,
  • 1 szklanka miodu płynnego,
  • 3 jaja,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka przyprawy korzennej.
  • Masa:
  • polewa czekoladowa,
  • słoik dżemu śliwkowego,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki budyniu śmietankowego,
  • 4 łyżki maki tortowej,
  • 0,7 litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z dżemem
Składniki na ciasto łączymy. Zagniatamy je i dzielimy na cztery części. Każdą z nich wykładamy na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą część pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni 20 min. Po wyjęciu należy oderwać papier i ostudzić. W mleku mieszamy mąkę dodajemy budyń, i gotujemy. Następnie studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do budyniu. Wszystko dokładnie mieszamy. Placek układamy w blasze i smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym plackiem smarujemy dżemem, nakładamy placek wykładamy resztę kremu, przykrywamy plackiem i polewamy polewą czekoladowa oraz posypujemy cukierkami.