Sposób przygotowania:
Miodownik z nutką czarnej porzeczki.
Mąkę i sodę przesiać do miski.Dodać cukier,miód i wbić jajka.Zimny tłuszcz posiekać ze wszystkimi składnikami i szybko zagnieść.Podzielić na 2 równe części. Przygotować dwie duże prostokątne formy,wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto albo rozwałkować,albo szybko wykleić nim blaszki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut, Obydwa placki ostudzić. Jeden z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. A następnie ugotować masę- Mleko wlać do rondelka,wsypać cukier i cukier wanilinowy oraz dodać masło lub margarynę i wszystko razem zagotować.Wsypać kaszę mannę szybko mieszając np.trzepaczką.Chwilę razem gotować aż masa zgęstnieje.Odstawić ją pod przykryciem, by przestygła. Jeszcze ciepłą rozsmarować na konfiturze z czarnej porzeczki,przykryć drugim plackiem miodowym i docisnąć.Najlepiej równomiernie obciążyć ciasto. Po ok.pół godziny przykryć np.folią aluminiową i wstawić do lodówki na min.jeden dzień (ale najlepiej 2 lub 3). Na kilka godzin przed podaniem polać polewą i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z dodatkiem żelatyny.Z racji tego,że temp. są powyżej 33 stopni w cieniu,zdecydowanie polecam tą metodę.Polewa się nie roztapia i nie brudzi.
edytaha
anemon
msewka