msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Miodownik z nutką czarnej porzeczki.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Miodownik upieczony i przełożony konfiturą i masą grysikową dwa dni przed podaniem był wilgotny i rozpływał się w ustach.

Miodownik z nutką czarnej porzeczki. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodownik z nutką czarnej porzeczki.

 

  • na ciasto
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag zimnego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka sody oczyszczonej

 

  • na przełożenie
  • 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki o poj.ok.270ml
  • 0,5 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 ml cukru
  • 10 dag masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z nutką czarnej porzeczki.
Mąkę i sodę przesiać do miski.Dodać cukier,miód i wbić jajka.Zimny tłuszcz posiekać ze wszystkimi składnikami i szybko zagnieść.Podzielić na 2 równe części. Przygotować dwie duże prostokątne formy,wykładając je papierem do pieczenia. Ciasto albo rozwałkować,albo szybko wykleić nim blaszki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut, Obydwa placki ostudzić. Jeden z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. A następnie ugotować masę- Mleko wlać do rondelka,wsypać cukier i cukier wanilinowy oraz dodać masło lub margarynę i wszystko razem zagotować.Wsypać kaszę mannę szybko mieszając np.trzepaczką.Chwilę razem gotować aż masa zgęstnieje.Odstawić ją pod przykryciem, by przestygła. Jeszcze ciepłą rozsmarować na konfiturze z czarnej porzeczki,przykryć drugim plackiem miodowym i docisnąć.Najlepiej równomiernie obciążyć ciasto. Po ok.pół godziny przykryć np.folią aluminiową i wstawić do lodówki na min.jeden dzień (ale najlepiej 2 lub 3). Na kilka godzin przed podaniem polać polewą i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z dodatkiem żelatyny.Z racji tego,że temp. są powyżej 33 stopni w cieniu,zdecydowanie polecam tą metodę.Polewa się nie roztapia i nie brudzi.
Miodownik z nutką czarnej porzeczki.
Upieczone placki przełożyć konfiturą porzeczkową i masą.
Miodownik z nutką czarnej porzeczki.
Polać ciasto polewą czekoladową,najlepiej z dodatkiem żelatyny.
Miodownik z nutką czarnej porzeczki.
Dowolnie ozdobić posypką,lub orzechami .