Sposób przygotowania:
Miodownik z waniliowym serkiemPrzygotowanie ciasta:
Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części.
Pieczenie:
Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.
Pieczenie i studzenie:
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone krążki studzimy.
Przygotowanie masy serowej:
Masło lub margarynę, cukier, jajka i ser przekładamy do miski, następnie ucieramy na puszystą masę. Utartą masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją pod koniec gotowania do masy serowej i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.
Przekładanie:
Upieczone i ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową.
Dekoracja:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.
Rady:
Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, ja piekłam bez i placki nie przywierały.