Sposób przygotowania:
Miodownik z żurawiną
Miód roztopić w rondelku z margaryną i cukrem na średnim lub zmniejszonym ogniu, stale mieszając,by masa nie przywarła do dna. Dodać mleko i dalej mieszać, aż się lekko zagotuje. Wtedy to odstawić naczynie na bok i wystudzić masę. Owoce żurawiny przebrać i przelać na sitku, odsączyć. Wystudzoną masę zmieszać z jajkami lub żółtkami, jak się będzie ubijać pianę z białek. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, a owoce żurawiny dodać z pianą. Wymieszać dokładnie łopatką gumową od spodu, aż się całość połączy. Piekarni nagrzać do 180 st. C, okrągłą blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną. Ciasto wlać do blachy i wstawić do piekarnika na środkowy rząd. Nastawić czas pieczenia na 45 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i ostudzić ciasto. Dopiero potem otworzyć boki tortownicy, a ciasto pokroić na trójkąty (ok.12). Podawać na talerzykach deserowych.