wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

''Miodzio'' kurczak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiamy z mężem zapach udek pieczonych w miodzie. A ich złocisty kolorek i rewelacyjny smak wodza na pokuszenie:).

''Miodzio'' kurczak

Składniki:

''Miodzio'' kurczak

 

  • 1 kg kurczakowych maczug (mogą być również udka, podudzia, w zależności od upodobań);
  • szczypta soli i pieprzu;
  • 4 łyżki miodu;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • odrobina papryki słodkiej mielonej;
  • 1 woreczek ryżu;
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół główki salaty lodowej;
  • 1 świeży ogórek;
  • 3 pomidory

Sposób przygotowania:

''Miodzio'' kurczak
Udka z kurczaka myjemy pod biezaca woda, solimy i pieprzymy. Przekladamy do duzej miski, dodajemy miod, oliwe z oliwek, slodka papryke. Mieszamy tak, by wszystkie udka pokryly sie miodowa marynata. Wszystko pozostawiamy na godzinke po to, by smaki sie ladnie wymieszaly. Po uplywie tego czasu wystarczy przelozyc udka do naczynia zaroodpornego i piec w temperaturze 170-180 stopni, przez okolo 40 minut. Mozna rowniez upiec te udka w rekawie foliowym. Do tak przygotowanych udek przygotowuje ryz na ostro, z dodatkiem papryki mielonej i odrobiny koncentratu pomidorowego. Ryz praze chwile na patelni, a nastepnie podlewam go bulionem i gotuje do miekkosci. W trakcie gotowania ryzu dodaje papryke mielona oraz koncentrat pomidorowy. Z takim kurczakiem swietnie komponuje sie salata lodowa, swiezy ogorek oraz pomidor z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Kurczaki uwielbia wiekszosc z nas i przygotowywanie ich w roznej postaci, zwlacza jesli jest to tak smaczne to naprawde wielka frajda:). POLECAM