Sposób przygotowania:
Miruna pod pierzynką z brukselki
Rozmrożoną rybę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i tymiankiem (najlepiej jest go trochę utłuc, by wydobyć jego aromat). Rybę pozostawiamy na 15 min, żeby „naciągnęła” przyprawami.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, odkrawamy końcówki, płuczemy. Każdą główkę przekrawamy na pół, a każdą połówkę kroimy na plasterki. Gotujemy wodę, pokrojoną brukselkę wrzucamy na durszlak, ten ustawiamy na garnku i przelewamy brukselkę wrzątkiem. Następnie całość wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 5 minut.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ściśle układamy kawałki ryby, na wierzchu układamy „pierzynkę” z brukselki, którą posypujemy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę rozrabiamy z wodą (jeśli mamy rzadką śmietankę, to nie trzeba jej już rozrabiać wodą) rozlewamy równomiernie po całości. Zapiekamy około 40 minut.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, odkrawamy końcówki, płuczemy. Każdą główkę przekrawamy na pół, a każdą połówkę kroimy na plasterki. Gotujemy wodę, pokrojoną brukselkę wrzucamy na durszlak, ten ustawiamy na garnku i przelewamy brukselkę wrzątkiem. Następnie całość wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 5 minut.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ściśle układamy kawałki ryby, na wierzchu układamy „pierzynkę” z brukselki, którą posypujemy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę rozrabiamy z wodą (jeśli mamy rzadką śmietankę, to nie trzeba jej już rozrabiać wodą) rozlewamy równomiernie po całości. Zapiekamy około 40 minut.