baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Miruna pod pierzynką z brukselki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio odkryłam na nowo brukselkę. To danie jest wariacją na temat :)

Miruna pod pierzynką z brukselki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna pod pierzynką z brukselki

 

Sposób przygotowania:

Miruna pod pierzynką z brukselki
Rozmrożoną rybę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i tymiankiem (najlepiej jest go trochę utłuc, by wydobyć jego aromat). Rybę pozostawiamy na 15 min, żeby „naciągnęła” przyprawami.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, odkrawamy końcówki, płuczemy. Każdą główkę przekrawamy na pół, a każdą połówkę kroimy na plasterki. Gotujemy wodę, pokrojoną brukselkę wrzucamy na durszlak, ten ustawiamy na garnku i przelewamy brukselkę wrzątkiem. Następnie całość wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 5 minut.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ściśle układamy kawałki ryby, na wierzchu układamy „pierzynkę” z brukselki, którą posypujemy odrobiną soli, pieprzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę rozrabiamy z wodą (jeśli mamy rzadką śmietankę, to nie trzeba jej już rozrabiać wodą) rozlewamy równomiernie po całości. Zapiekamy około 40 minut.
Miruna pod pierzynką z brukselki
Brukselkę przelewamy wrzątkiem i krótko gotujemy na parze.
Miruna pod pierzynką z brukselki
Doprawioną rybę układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym.
Miruna pod pierzynką z brukselki
Na rybie układamy pierzynkę z brukselki i zalewamy śmietanką.
Miruna pod pierzynką z brukselki
Mirunę pod pierzynką zapiekamy w 180 stopniach około 40 min.