Sposób przygotowania:
Miruna w panierce
Filety z miruny rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy przyprawą do ryb oraz odrobiną pieprzu i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie znowu obtaczamy, tym razem w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.
Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.