Sposób przygotowania:
mleczna pianka
Spód: Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Delikatnie łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmuję i przekładam do formy o prostych brzegach(dzięki temu masa jogurtowa nie wylewa siena boki ciasta) szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywcząKrem jogurtowy: Żelatynę wkładam do dużej miski, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuszczam. Mieszając, stopniowo dodaję jogurt. Dodaję startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawiam i jak zacznie tężeć wykładam ją na przygotowany spód. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretka z wina: Wino wlewam do rondelka, dodaję wodę, cukier trzcinowy, zagotowuję. Po 2 minutach gotowania odstawiam z ognia i dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wykładam zamrożone owoce i polewam wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.Przepis na to mleczna pianka znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.pl i jest naprawde pyszne.
Magdusia1312
Bahus
darek112
Natala1210
Gość
Gość
Moni008
PaniAnia
czerwona papryczka