czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

mleczna pianka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jogurtowe mleczna pianka z owocami w galaretce z czerwonego wina

mleczna pianka

Składniki:

mleczna pianka

 

  • Spód:

 

  • 2 jajka
  • 50 g miałkiego cukru do wypieków
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

  • Krem jogurtowy:

 

 

  • Galaretka z wina:

 

  • 450 g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 łyżek wody
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • 20 g żelatyny

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka
Spód: Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Delikatnie łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmuję i przekładam do formy o prostych brzegach(dzięki temu masa jogurtowa nie wylewa siena boki ciasta) szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywcząKrem jogurtowy: Żelatynę wkładam do dużej miski, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuszczam. Mieszając, stopniowo dodaję jogurt. Dodaję startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawiam i jak zacznie tężeć wykładam ją na przygotowany spód. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretka z wina: Wino wlewam do rondelka, dodaję wodę, cukier trzcinowy, zagotowuję. Po 2 minutach gotowania odstawiam z ognia i dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wykładam zamrożone owoce i polewam wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.Przepis na to mleczna pianka znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.pl i jest naprawde pyszne.

Tagi:

jajko jajka