Sposób przygotowania:
Mleczny chlebek z ziarnami słonecznikaETAP 1:
Drożdże pokruszyć, rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, sól i mąkę, wyrabiać około 7-8 minut.
ETAP 3:
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, posmarować wodą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.