Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z tego przepisu jest lekki, miękki i puszysty. Dodatek miodu i masła nadaje chlebkowi delikatności.

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

Składniki:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

ETAP 1:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika
Rozczyn drożdżowy połączyc z resztą mąki i mleka

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika
Rozczyn połaczyć z pozostałymi produktami, wyrobić

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, sól i mąkę, wyrabiać około 7-8 minut.

ETAP 3:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika
Pod koniec dodać płynne masło i ziarna słonecznika

Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika
Uformować bochenek, włożyć do formy i upiec

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, posmarować wodą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.


Tagi:

pieczywo chleb