Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mleczny kokos na kakaowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli chcemy aby masa do ciasta była delikatniejsza należy mannę ostudzić i utrzeć w masłem. Jeśli nam zbita twarda masa nie przeszkadza możemy masło wrzucić do gorącej masy i wymieszać.

Mleczny kokos na kakaowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczny kokos na kakaowym spodzie

 

  • ciasto: 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka kakao
  • 5 jajek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • masa: litr mleka
  • 3/4 szklanki manny
  • 200 g wiórek kokosowych
  • cukier do smaku
  • kostka masła
  • polewa:50 g czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Mannę i połowę wiórek gotujemy razem z mlekiem, dosładzamy do smaku, odstawiamy do ostudzenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem, ubieramy łyżkę mąki a w to miejsce dajemy łyżkę kakao. Mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru i wodą do białości. Białka ubijamy z solą a gdy piana będzie już sztywna utrwalamy ją resztą cukru. Delikatnie łączymy obie masy jajeczne, a następnie wsypujemy po łyżce mąki i dalej mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem, wstawiamy do gorącego piekarnika 170 stopni na około 15 - 20 min. Gdy biszkopt się upiecze jeszcze go zostawiamy na 10 min w piekarniku, następnie wyciągamy aby ostygł. Masło miksujemy aż się ładnie spieni, dodajemy po łyżce manny i ucieramy na gładki krem. Na koniec wsypujemy resztę wiórek i delikatnie razem łączymy. Chodzi o to aby wiórki były dobrze wyczuwalne. Wykładamy na biszkopt gotowy krem i odstawiamy aby stężał. Masło i mleko podgrzewamy razem, następnie do ciepłej masy dodajemy połamaną czekoladę. Jak się rozpuści a masa będzie jednolita oraz lekko tężejąca smarujemy nią ciasto. Odstawiamy do ponownego stężenia.
Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą aż zbieleją a cukier się rozpuści.
Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Aby biszkopt się udał należy białka utrwalić cukrem.
Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Na koniec do mas jajecznych dodajemy mąki i kakao.
Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin aby masa stężała i dała się ładnie kroić.