Sposób przygotowania:
Mleczny kokos na kakaowym spodzie
Mannę i połowę wiórek gotujemy razem z mlekiem, dosładzamy do smaku, odstawiamy do ostudzenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem, ubieramy łyżkę mąki a w to miejsce dajemy łyżkę kakao. Mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru i wodą do białości. Białka ubijamy z solą a gdy piana będzie już sztywna utrwalamy ją resztą cukru. Delikatnie łączymy obie masy jajeczne, a następnie wsypujemy po łyżce mąki i dalej mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem, wstawiamy do gorącego piekarnika 170 stopni na około 15 - 20 min. Gdy biszkopt się upiecze jeszcze go zostawiamy na 10 min w piekarniku, następnie wyciągamy aby ostygł. Masło miksujemy aż się ładnie spieni, dodajemy po łyżce manny i ucieramy na gładki krem. Na koniec wsypujemy resztę wiórek i delikatnie razem łączymy. Chodzi o to aby wiórki były dobrze wyczuwalne. Wykładamy na biszkopt gotowy krem i odstawiamy aby stężał. Masło i mleko podgrzewamy razem, następnie do ciepłej masy dodajemy połamaną czekoladę. Jak się rozpuści a masa będzie jednolita oraz lekko tężejąca smarujemy nią ciasto. Odstawiamy do ponownego stężenia.
reanja