jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sernik z masą kajmakową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Połączenie sera i kajmaku okazało się być pysznym. Do tego kakaowy spód oraz delikatna śmietanka wykończona mleczną czekoladą. Polecam!

Sernik z masą kajmakową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z masą kajmakową

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Kakaowy spód:
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • Kajmakowy ser:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 300 gram gotowej masy kajmakowej,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Wykończenie:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
  • ¼ szklanki wody,
  • ok 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą kajmakową
SPÓD: Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.

SER: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Następnie dodajemy masę kajmakową. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Na zimny wylewamy śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Sernik z masą kajmakową
Składniki ciasta kruchego energicznie zagniatamy
Sernik z masą kajmakową
Do gotowej masy serowej dokładamy kajmak
Sernik z masą kajmakową
Gotową masę serową wylewamy na ciasto kruche.
Sernik z masą kajmakową
Po wylaniu śmietanki całość dekorujemy wiórkami czekoladowymi