Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezglutenowy przysmak, który na pewno polubią dzieci. Kasza jaglana jest nie tylko smaczna ale jest również naturalnym antybiotykiem.

Mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady
Jest to stary przepis znaleziony na strychu w domu mojej mamy. Proste składniki plus nie doceniana kasza jaglana. Kaszę umyć, sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, zalać wrzącym mlekiem i zagotować mieszając aż do dna naczynia. Przykryte naczynie z kaszą wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ( 180C) na około 40 minut. Po 20 minutach kaszę zamieszać. Ugotowaną kaszę jeszcze raz zamieszać i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem dodając kolejno żółtka. Gdy utworzy się jednolita masa dodać czekoladę i odrobinę cynamonu. Wymieszać z kaszą. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do kaszy i ostrożnie wymieszać. Tortownicę dobrze wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej kaszę. Zapiec w piekarniku (180 stopni/ około 30 minut). Na koniec posypać cukrem pudrem, migdałami lub orzechami. Kaszę można podawać na zimno lub na ciepło podgrzaną w mikrofalówce. Tort jest tylko lekko słodki i więc spokojnie można go serwować jako śniadanie dla dzieci.
Mleczny tort z kaszy jaglanej i czekolady
Kasza ma intensywnie mleczny smak , idealna na śniadanie dla dzieci.