eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Modre gołąbki Eli

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Inne,ale jakie pyszne gołąbki.

Modre gołąbki Eli

Składniki:

Modre gołąbki Eli

 

  • 1 kapusta czerwona
  • 2 łyżki octu
  • olej
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • dowolna przyprawa do mięsa
  • sól,pieprz
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 kostka mięsna winiary

Sposób przygotowania:

Modre gołąbki Eli
Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać ocet,łyżkę oleju,sól i włożyć kapustę.Zdejmować poszczególne liście(olej to ułatwi)kapusty(8 sztuk).Resztę kapusty ugotować do innego obiadu.Do mięsa dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,namoczoną i odciśniętą bułkę,przyprawę,sól,pieprz i dobrze wymieszać.Mięso rozłożyć na liście kapusty,zwinąć gołąbki,obwiązać nicią lub spiąć klamrami do rolad.Na głebokiej patelni rozgrzać olej,włożyć gołąbki,chwilkę obsmażyć,dodać kostkę mięsną,podlać wodą,wlać wino i dusić około godziny na małym ogniu,do miękkości.Gołąbki wyjąć z sosu.Sos dosmaczyć solą i pieprzem.Do śmietany wlać trochę wody,dodać mąkę,dokładnie wymieszać,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!