luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Mój a la Chop Suey

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Polecamy pikantne danie z kurczaka i warzyw podawane z makaronem

Mój  a la Chop Suey

Składniki:

Mój a la Chop Suey

 

  • ok.300 gram piersi z kurczaka(bez skory i kosci)
  • 1 srednia cukinia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 sloik bambusa w zalewie
  • 3 zabki czosnku lub 1 lyzeczka czosnku w proszku
  • sol
  • vegeta, sambal oelek
  • 5 lyzek oleju lub oliwy
  • maka ziemn. do zageszczenia sosu

 

 

Sposób przygotowania:

Mój a la Chop Suey
Piersi z kury pokroic na bardzo cienkie i male kawaleczki. Wlozyc do woreczka foliowego, dodac obrana i pokrojona na sredniej wielkosci kawalki cebule. Calosc posolic, dodac 1 lyzeczke sambal oelek i wlac olej. Woreczek zawiazac i odstawic przynajmniej na 3 godziny do lodowki(ja zostawiam na cala noc). Nastepnie rozgrzac mocno patelnie lub wok, wrzucic mieso i smazyc na mocnym ogniu. Po kilku minutach mieso nabierze koloru i wtedy przekladamy je do innego garnka. Na tej samej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, smazymy obrana i pokrojona w cienkie np. krazki marchewke, lekko solimy i gdy jest gotowa(nie moze byc za miekka) dodajemy ja do usmazonego miesa. Cukinie myjemy, kroimy w polkrazki i smazymy posolona na odrobinie oleju. Warzywa w chinskich daniach nigdy nie sa miekkie tylko musza troche "chrupac" pod zebami. Do gotowej cukini dodajemy roztarty czosnek, przekladamy mieso i marchewke z garnka i dodajemy odsaczony z zalewy bambus. Calosc przyprawiamy vegeta i zageszczamy maka ziemn. wymieszana w kilku lyzkach wody. Podajemy z makaronem lub ryzem.