Sposób przygotowania:
Mój a la Chop Suey
Piersi z kury pokroic na bardzo cienkie i male kawaleczki. Wlozyc do woreczka foliowego, dodac obrana i pokrojona na sredniej wielkosci kawalki cebule. Calosc posolic, dodac 1 lyzeczke sambal oelek i wlac olej. Woreczek zawiazac i odstawic przynajmniej na 3 godziny do lodowki(ja zostawiam na cala noc). Nastepnie rozgrzac mocno patelnie lub wok, wrzucic mieso i smazyc na mocnym ogniu. Po kilku minutach mieso nabierze koloru i wtedy przekladamy je do innego garnka. Na tej samej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, smazymy obrana i pokrojona w cienkie np. krazki marchewke, lekko solimy i gdy jest gotowa(nie moze byc za miekka) dodajemy ja do usmazonego miesa. Cukinie myjemy, kroimy w polkrazki i smazymy posolona na odrobinie oleju. Warzywa w chinskich daniach nigdy nie sa miekkie tylko musza troche "chrupac" pod zebami. Do gotowej cukini dodajemy roztarty czosnek, przekladamy mieso i marchewke z garnka i dodajemy odsaczony z zalewy bambus. Calosc przyprawiamy vegeta i zageszczamy maka ziemn. wymieszana w kilku lyzkach wody. Podajemy z makaronem lub ryzem.
hoffija44
Dodaję do ulubionych i w najbliższej przyszłości wykorzystam ten przepis. Piątka !
misia53
Pablito
Sarenka