agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój deikatny biszkopt w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój delikatny biszkopt w galaretce

Mój deikatny biszkopt w galaretce

Składniki:

Mój deikatny biszkopt w galaretce

 

  • 8 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • cukier puder do ciasta biszkoptowego 2/3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2kg truskawek świeżych
  • kakao 4 łyżki
  • śmietanka 30%- 1 litr,
  • 2 opakowanie galaretki truskawkowej
  • fix do śmietany 3 opakowania
  • cukier puder do śmietanki 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Mój deikatny biszkopt w galaretce
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, galaretki truskawkowe rozpuścić według opisu na opakowaniu, ostudzić, mąkę przesiać na sicie, jajka sparzy wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie gotowa do piany wsypać cukier puder i całość ubijać, nie przerywać miksowania i kolejno dodawać żółtka. Mąki zmieszać ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, kakao i przesiać na drobnym sicie, całość połączyć z pianą. W momencie gdy wsypuje się mąkę nie należy już miksować a jedynie mieszać drewnianą łyżką. Blaszkę do pieczenia na samym dnie wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę i wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C na około 50 minut. Uchylić piekarnik i ostudzić stopniowo ciasto, następnie wyjąć biszkopt i przekroić poziomo na dwie połowy. Umyć truskawki, osuszyć je i pokroić na mniejsze cząstki. Schłodzoną śmietankę zmiksować z fixem do śmietany i cukrem pudrem na sztywną masę. Jeden biszkopt zostawić w blaszce zrobić obręcz z folii aluminiowej i wyłożyć ubitą śmietankę, wyłożyć część owoców- truskawek na śmietance, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część truskawek i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.