Sposób przygotowania:
Mój deikatny biszkopt w galaretce
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, galaretki truskawkowe rozpuścić według opisu na opakowaniu, ostudzić, mąkę przesiać na sicie, jajka sparzy wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie gotowa do piany wsypać cukier puder i całość ubijać, nie przerywać miksowania i kolejno dodawać żółtka. Mąki zmieszać ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, kakao i przesiać na drobnym sicie, całość połączyć z pianą. W momencie gdy wsypuje się mąkę nie należy już miksować a jedynie mieszać drewnianą łyżką. Blaszkę do pieczenia na samym dnie wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę i wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C na około 50 minut. Uchylić piekarnik i ostudzić stopniowo ciasto, następnie wyjąć biszkopt i przekroić poziomo na dwie połowy. Umyć truskawki, osuszyć je i pokroić na mniejsze cząstki. Schłodzoną śmietankę zmiksować z fixem do śmietany i cukrem pudrem na sztywną masę. Jeden biszkopt zostawić w blaszce zrobić obręcz z folii aluminiowej i wyłożyć ubitą śmietankę, wyłożyć część owoców- truskawek na śmietance, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część truskawek i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.