oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój domowy pasztet z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak wyborny własnej roboty pasztet

Mój domowy pasztet z żurawiną

Składniki:

Mój domowy pasztet z żurawiną

 

  • 1000g serca wieprzowe
  • 1000g ozory wieprzowe
  • 1000g wątroba wieprzowa
  • 1000g słonina
  • 1000g podgardle wieprzowe
  • 15 szt jajka
  • 100g żelatyny
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 szt bułka czerstwa
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 szklanki mielonego ziela angielskiego
  • 3 szt gałka muszkatałowa
  • Dżem :
  • 500g żurawina
  • 250g cukier
  • 3-4 szt gożdziki
  • 1 szt cytryna( otarta skórka)

Sposób przygotowania:

Mój domowy pasztet z żurawiną
Wszystkie składniki ugotować do miękości z dodatkiem marchewki i selera w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić i przemielić na maszynce o bardzo drobnych oczkach lub przemielic kilka krotnie..Można podsmażyć kilka cebul i zmielić razem z mięsem. Bułkę czerstwą namoczyć w wywarze z gotowania, odcisnąć i przemielić razem z podrobami. Wbić żółtka a białka dać do innej miski i doprawić, wyrabiac około 30 minut. Ubić piałka na sztywno i delikatnie wymieszać całą masę. Blache z pieca wyłożyć folią aluminiową i wyłożyć mase.Przykryć folią szczelnie i nastawić piec na pieczenie na temp 130 stopni i piec około 1,30 minut. Ułożyć pasztet na środkowym ruszcie a pod blache wstawić płaskie naczynie z wodą.Po upieczeniu schłodzić i wstawić do lodówki. Przygotować żurawinę: Przebrać i umyć żurawinę. Do wysokiego garnka dać 300g żurawiny a 200g zmiksować i dodać do całych owoców. Wsypać cukier i goździki, gotujemy wszystko razem około 30 minut często mieszając, pod koniec dodać otartą skórkę z jednej cytryny. Podawać w miseczkach razem z pasztetem.

Tagi:

jajko jajka