Sposób przygotowania:
Mój domowy pasztet z żurawiną
Wszystkie składniki ugotować do miękości z dodatkiem marchewki i selera w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić i przemielić na maszynce o bardzo drobnych oczkach lub przemielic kilka krotnie..Można podsmażyć kilka cebul i zmielić razem z mięsem. Bułkę czerstwą namoczyć w wywarze z gotowania, odcisnąć i przemielić razem z podrobami. Wbić żółtka a białka dać do innej miski i doprawić, wyrabiac około 30 minut. Ubić piałka na sztywno i delikatnie wymieszać całą masę. Blache z pieca wyłożyć folią aluminiową i wyłożyć mase.Przykryć folią szczelnie i nastawić piec na pieczenie na temp 130 stopni i piec około 1,30 minut. Ułożyć pasztet na środkowym ruszcie a pod blache wstawić płaskie naczynie z wodą.Po upieczeniu schłodzić i wstawić do lodówki. Przygotować żurawinę: Przebrać i umyć żurawinę. Do wysokiego garnka dać 300g żurawiny a 200g zmiksować i dodać do całych owoców. Wsypać cukier i goździki, gotujemy wszystko razem około 30 minut często mieszając, pod koniec dodać otartą skórkę z jednej cytryny. Podawać w miseczkach razem z pasztetem.