Sposób przygotowania:
Mój karczek faszerowany boczkiem
Karczek wieprzowy umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać czosnek, pokroić w grubsze kawałki wędzony boczek. Karczek nadciąć długim szpiczastym nożem przez sam środek po długości. Gdy już mamy przygotowany otwór wkładamy na przemian boczek i ząbki czosnku. Po nafaszerowaniu cały karczek zawijamy dratwą raz przy razie. Tak przygotowaną pieczeń doprawiamy mocno solą i ziołami prowansalskimi. Liść laurowy wkładamy między sznurki i smarujemy po wierzchu olejem. Pieczeń pieczemy w piecu o temp. 170 stopni około 60 minut. Od czasu do czasu można podlać wodą. Po upieczeniu należy przestudzić i rozwinąć dratwę jak jest pieczeń jeszcze ciepłą. Chłodzić w lodówce i podawać do pieczywa na zimno zamiast wędlin.