oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój karczek faszerowany boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz coś dobrego na kanapkę? upiecz karczek.

Mój karczek faszerowany boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mój karczek faszerowany boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Mój karczek faszerowany boczkiem
Karczek wieprzowy umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać czosnek, pokroić w grubsze kawałki wędzony boczek. Karczek nadciąć długim szpiczastym nożem przez sam środek po długości. Gdy już mamy przygotowany otwór wkładamy na przemian boczek i ząbki czosnku. Po nafaszerowaniu cały karczek zawijamy dratwą raz przy razie. Tak przygotowaną pieczeń doprawiamy mocno solą i ziołami prowansalskimi. Liść laurowy wkładamy między sznurki i smarujemy po wierzchu olejem. Pieczeń pieczemy w piecu o temp. 170 stopni około 60 minut. Od czasu do czasu można podlać wodą. Po upieczeniu należy przestudzić i rozwinąć dratwę jak jest pieczeń jeszcze ciepłą. Chłodzić w lodówce i podawać do pieczywa na zimno zamiast wędlin.
Mój karczek faszerowany boczkiem
Ładnie związana karówka piecze się z przyprawami i ma ładny kształt.

Tagi:

zioła