evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Mój Mintaj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny sos sprawia że ryba jest miękka,soczysta i smakuje wybornie :)

Mój Mintaj Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mój Mintaj

 

  • Porcja na dwie osoby:

 

  • 4 kostki z fileta mintaja (miałam mrożone)
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu (u mnie light winiary)
  • 6 dużych listków bazylii
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżeczki przyprawa do ryb
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 plaster cytryny
  • olej (do smażenia)
  • 6 łyżek bułka tarta
  • 1 łyżka oliwa
  • sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Mój Mintaj
Filety rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Zieleninkę myjemy-osuszamy i drobno siekamy.Jeden plaster sera kroimy w drobną kostkę. Filety kropimy cytryną,doprawiamy przyprawą do ryb,solą i pieprzem cytrynowym.Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron-odstawiamy. Do szklanki lub kubka wlewamy śmietanę,dodajemy majonez,zieleninkę i drobno pokrojony ser-mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na niej dwa kawałki ryby.Na nią kładziemy ser,na ser zieleninę i przykrywamy pozostałą rybą.Polewamy każdą porcję sosem śmietanowo-majonezowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C środkowa półka grzanie góra i wkładamy rybę.Zapiekamy 15 minut i gotowe. Podajemy gorące zaraz po przyrządzeniu np. z frytkami i ulubioną surówką.
Mój Mintaj
Tutaj z kolei widzimy poszczególne etapy przygotowania . . .