msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mój rosół ulubiony

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Każdy ma swoją ulubioną wersję rosołu.Moja ulubiona to ta,którą podaję.

Mój rosół ulubiony

Składniki:

Mój rosół ulubiony

 

  • 1 duża porcja rosołowa lub np.2 udka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 25-30 dag wołowiny (np.szponder wołowy)
  • 2-3 duże marchwie
  • 2 duże pietruszki
  • 1\2 małego selera
  • 2 liście pora
  • 1-2 gałązki świeżego lubczyku (zimą mrożonego lub suszonego)
  • 1 suszony prawdziwek
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • ok.10 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól do smaku,ew. płaska łyżka przyprawy uniwersalnej do zup
  • zielona natka pietruszki do posypania
  • makaron nitki ugotowany-wg.uznania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mój rosół ulubiony
Wszystkie rodzaje mięs bardzo dokładnie płuczę pod bieżącą,zimną wodą.Wkładam do garnka i zalewam zimną (ważne! ) wodą .Wstawiam,by się zagotowało. W tym czasie przygotowuję włoszczyznę ,obieram marchew,pietruszkę i seler.Bardzo dokładnie je myję.Cebulę obieram,przekrawam na pół i podpiekam bez tłuszczu na patelni teflonowej,aż będzie ciemnozłota. Gdy mięsa się zagotują zbieram z powierzchni szumowiny.Dokładam podpieczoną cebulę i suszonego prawdziwka oraz ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liść laurowy.Wszystko ma się delikatnie gotować,tak by rosół tylko mrugał. Po ok. godzinie gotowania wkładam marchew,pietruszkę,seler,liście pora i lubczyk i gotuję na małym gazie kolejną godzinę.Na pół godziny przed końcem gotowania wrzucam obrany ząbek czosnku ( w całości). Podaję mój rosół z cienkim makaronem typu nitki, na każdą porcję kładąc duży kawałek marchewki,posypany opłukaną i posiekaną natką pietruszki ( w zimie często mrożoną). Włoszczyznę z rosołu (bez cebuli i czosnku) wykorzystuję np. do sałatki jarzynowej,farszu do pierogów,pasztecików czy krokietów.Nadmiar rosołu zaś stanowi często bazę do zupy na kolejny dzień.