Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mój sernik puszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wśród moich deserów -zdecydowanie zajmuje on pierwsze miejsce .Robiłam go już wiele razy ,za każdym wychodzi inny :)

Mój sernik puszek

Składniki:

Mój sernik puszek

 

  • Składniki na ciasto:
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • Składniki na masę:
  • 1 kg sera ( ja dałam ten w wiaderku)
  • 7 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 2 torebki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Mój sernik puszek
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto połaczyć i szybko zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek,wyłozyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem.Podpiec do zarumienienia w 170 stp. 2.Masło,połowę cukru waniliowego utrzeć w osobnym naczyniu.Ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.Ucierać tak długo,aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.Białka ubić na sztywno,pod koniec dodając resztę cukru waniliowego.Pianę wmieszać do masy serowej razem z proszkiem budyniowym i wymieszać. Można dodać ulubiony aromat. 3.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.Wyłożyć na niego masę serową.Piec 50-60 minut w 170 stp.Smacznego!:)